Yüzdükten Sonra Gözlerin Acıması Nasıl Geçirilir?
29-10-2021
11:08
Yüzdükten Sonra Gözlerin Acıması Nasıl Geçirilir?
Gözlerini Soğuk Suyla Yıka : Yüzdükten sonra ,sudaki artıklar gözlerinde kalabilir. Gözlerini soğuk suyla yıkayarak, tahrişe neden olabilen kloraminin ve diğer maddelerin izlerini yok edebilirsin. Yüzünü lavaboya doğru eğ ve bir bardaktan önce bir gözüne, sonra diğerine yavaşça su dök. Bitirince, gözlerini yumuşak bir havluyla kurula.
- Gözlerini yıkamak muhtemelen seni anında rahatlatmayacak ama bu önemli bir ilk adım çünkü gözlerinde kalıntı olduğu sürece gözlerindeki tahriş geçmeyecektir.
- Soğuk su, yangının azalmasına yardım edebilir ama ılık suyu tercih edersen de bir zarar gelmez.
Gözlerine kaybettiği nemi yeniden kazandırmak için tuzlu su solüsyonu
Yüzdükten sonra gözlerinin kuruduğunu ve kaşındığını hissediyorsan tuzlu su solüsyonu onları rahatlatmaya yardım edebilir. Tuzlu su aslında yapay gözyaşıdır ve gözlerini nemlendirerek daha iyi hissetmeni sağlar. Eczanede standart yapay gözyaşı damlası ara ve önce son kullanma tarihini kontrol ederek hala kullanılabilir olup olmadığından emin ol. Havuzdan çıkınca talimatlara uyarak birkaç damla kullan.
- İhtiyacın olduğunda yanında olması için plaj çantanda küçük bir şişe tuzlu su solüsyonu taşı
Birkaç damla süt damlatmayı dene . Acıyan gözleri rahatlatmak için kullanılan bu yöntemin işe yaradığı bilimsel olarak kanıtlanmamıştır, ama bu yöntemi bilen yüzücüler, havuzda geçirdikleri uzun bir günün ardından gözlerini rahatlatmak için bunu kullanır. Bir damlalık ya da kaşıkla gözlerine birkaç damla süt damlat. Fazla sütün gözlerinden akması için, gözlerini birkaç kez kırpıştır. Süt basit bir çözümdür, söylendiğine göre havuz kimyasallarını etkisiz hale getirme etkisi vardır. Bu da ağrının geçmesine yardım eder.
- Bu yöntemi,riskin sana ait olduğunu bilerek kullan. Bunun işe yarayıp yaramadığını ya da olası yan etkilerinin neler olabileceğini hiçbir bilimsel çalışması yoktur.
- Süt kullandıktan sonra gözlerin daha çok tahriş olursa sütü gözlerinden temizlemek için gözlerini suyla yıka.
Soğuk kompres yap. Soğuk kompres, şişliği indirmeyi ve tahrişi azaltmaya yardım eder. Bir bezi soğuk suyla ıslat ve kapalı gözkapaklarının üzerine koyup birkaç dakika beklet. Batma hissi doğal olarak azalmaya başlayacaktır. Gözlerin daha iyi olmadan bez ısınırsa yine soğuk suyla ıslat ve işlemi tekrarla.
Islak poşet çay kullan. Çayın, şişmeyi ve tahrişi azaltmaya yardım eden iltihap giderici özellikleri vardır. iki poşet çayı soğuk suyla ıslat, arkana yaslanıp gözlerini kapat ve poşet çayları gözkapaklarının üstüne yerleştir. Poşet çayları oda sıcaklığına gelene kadar orada tut. Gözlerin hala acıyorsa poşet çayları tekrar soğuk suyla ıslat ve işlemi tekrarla.
Salatalık dilimlerini dene. Bir salatalığı buzdolabında soğut, sonra da iki kalın dilim kes. Uzanıp gözlerini kapat ve dilimleri gözkapaklarının üstüne yerleştir. Soğuk salatalık, gözlerindeki tahrişi yatıştıracak ve tahriş olmuş cildinin nemini geri kazanmasına yardım edecek.
Rendelenmiş patates kullan. Patates bir damar büzücüdür, o yüzden tahrişi hafifletmeye ve yangını azaltmaya yardım edebilir. Bir beyaz patatesi rendele ve kapalı gözlerine sür. Patatesi gözlerinde yaklaşık 5 dakika beklet, sonra da soğuk suyla yıkayın.
Yüzerken deniz gözlüğü takın. Konu, kloraminlerin ya da okyanus suyunun neden olduğu tahriş olduğunda bu, alabileceğiniz en iyi önlemdir. Suyun gözlerine asla değmemesini sağlarsan her yüzdüğünde gözlerin kızarıp acımaz. Deniz gözlüğü kullanmak, doyasıya yüzmeye ve sonrasında gözlerini, hiç acımadan su altında açmana olanak tanır.
- Gözlerinize tam oturan bir deniz gözlüğü kullanmayı ihmal etmeyin. Yüzerken içeriye su sızmaması için, gözlüğün gözlerinin etrafına sımsıkı oturması gerekir.
- Deniz gözlüğüne tahammül edemiyorsan suyun altındayken gözlerini mümkün olduğunca kapalı tut.
- Çocukların varsa gözlerinin sağlıklı kalması için deniz gözlüğü takmalarını teşvik edin.
Sağlıklı olmayan havuzlarda yüzmekten kaçının. Hiç güçlü bir kokusu olan bir havuzda yüzdünüz mü? Birçok insan bunun klor kokusu olduğu yanılgısına düşer ama klor kokusuz bir maddedir. Bu güçlü amonyak kokusu aslında terle, güneş kremiyle, tükürükle ve havuzda yüzenlerin suya getirdiği diğer maddelerle birleşiminden oluşan kloramin kokusudur. Çok belirgin koku yükselen bir havuz, kloraminlerin tümünü temizlemek için klorla ya da diğer kimyasallarla iyice temizlenmemiş demektir. Havuzda çok temiz olmadığını şu belirtilerden anlayabilirsiniz;
1- Havuzda güçlü bir kimyasal koku(ya da başka bir tür koku) varsa
2- Su, berrak değil bulanık gözüküyorsa
3- Havuzda pompa ya da filtre gibi temizleme ekipmanlarının çalıştığını duymuyorsan
4- Havuz, değdiğinde temiz değil de kaygan ve yapışkan bir his veriyorsa