Prefabrik Havuzların Avantajları
21-09-2021
12:11
Prefabrik havuzlar, havuzların tadını çıkarmak için oldukça önemli fırsatlardan biridir. Çünkü bu havuzlara sahip olmak için yoğun inşa çalışmalarından geçmeye gerek yoktur. Havuzda daha fazla vakit geçirip temizliğe daha az vakit ayırmak isteyen kişiler için prefabrik havuz her zaman en doğru tercihtir.
Prefabrik havuzlar başlangıç maliyeti açısından pahalı ancak ömür boyu maliyet açısından ucuz ürünlerdir. Bakım maliyetinden kalan parayı partilere, ızgaralara ve havuz başında eğlenceye ayırarak kullanacağınız havuzdan ekstra verim almayı başarabilirsiniz.
Günümüzde tüketicilerin kullanabileceği çok farklı yüzme havuzu türleri vardır. En popüler olanlardan biri ise prefabrik havuz seçenekleridir. Bu havuzlar, endüstrideki en pürüzsüz yüzeylere sahip olup üzerinde durmak veya onlarla temas etmek rahat bir deneyim sunmaktır.
PREFABRİK HAVUZLARIN AVANTAJLARI
- Maliyetler söz konusu olduğunda prefabrik bir havuzun kurulumunun toplam maliyeti diğer seçeneklere göre düşük olur. Uzun vadede prefabrik havuzlar çok daha ucuz olduklarından beton ve vinil havuzlara göre daha fazla tasarruf imkanı sunmaktadır.
- Prefabrik havuzları temizlemek oldukça kolaydır. Diğer havuzlarda yosunlar gibi çok farklı problemler yaşayabilirsiniz. Ancak prefabrik havuzlarda yosun problemi ortaya çıkmaz ve bu havuzlar daha kolay temizlenir.
- Prefabrik havuz yapımında kullanılan fiberglas iyi bir yalıtkan malzemedir. Bu nedenle havuzun ısıtma maliyeti çok daha düşük olacaktır.
- Fiberglas güçlü ve esnek bir malzemedir. Yalnızca doğrudan darbe aldığında bir delik veya çatlak oluşabilir.
- Vinil astar ve beton havuz için yapılan yenileme ile periyodik bakımlar ortadan kaldırılır. Dilediğiniz zaman havuzun keyfini çıkarabilir ve dilediğiniz zaman havuzdan yararlanabilirsiniz.
- Prefabrik havuzlarda onarım kolaydır ve beton havuzlara göre çok daha hızlı onarım gerçekleştirilir. Prefabrik havuzlar teknelerin tamir edildiği gibi onarılırlar.
- Prefabrik havuz montajı kalıplı basamaklar, koylar, güneşlenme terası, banklar gibi ek ilavelerle gerçekleştirilebilir. Bu detaylar tasarıma dahil edilebilir.
- Prefabrik havuzlar diğer seçeneklere göre daha hızlı inşa edilirler.
Prefabrik Havuzların Dezavantajları
- Yüksek kaliteli reçineler ve fiberglas malzemelerinin kullanımı nedeniyle prefabrik havuzların ilk yatırım maliyeti oldukça yüksektir.
- Son kullanıcı açısından prefabrik havuzların malzeme kalitesini anlamanın herhangi bir yolu yoktur. Fiberglas kullanılarak yapılmış olan tüm havuzlar yeni olduklarında aynı görünüme sahiptirler.
- Prefabrik havuzlar için nakliye ve lojistik büyük bir problemdir. Bu tür ürünleri bir noktadan diğer noktaya götürmek maliyetli bir iştir.
- Prefabrik havuz için oluşturulan kalıp özel olduğu için bazı havuz üreticileri kalıp fiyatını projeye dahil edebilmektedir.
- Prefabrik havuzların büyük olması nakliye ve kurulum hasar alma olasılıkları yüksektir. Büyük yapıların kurulumu ve montajı için çok deneyimli bir ekiple çalışılmalıdır.
- Prefabrik havuzların derinlikleri standart olduğu için bu konuda özelleştirme yapabilmek çok mümkün değildir.
- Yüksek kaliteli prefabrik havuzların 10 yıl arayla servise götürülüp kontrol edilmesi ve gerekli yenileme işlemlerinin yapılması gerekir.
Prefabrik Havuz Nasıl Yapılır?
1- Aşama : Kazı
Prefabrik bir havuz kurarken, genellikle havuzu ayarlamak ve havuzun doğru şekilde doldurulmasını sağlamak için bir kazı yapılmalıdır. Kazılan alanın taş taban malzemesine yer açabilmek için havuzun derinliğinden 10m daha derin olacak şekilde kazılması gerektiğini unutmamalısınız.
2- Aşama : Havuz Teslimi
Prefabrik havuz teslimi genel olarak bir gün içerisinde gerçekleştirilir. Ekibimiz bir ekskavatör kullanarak havuzu bölgede hareket ettirir. Koşullara bağlı olarak bazen vinç kullanılması mümkün olmaktadır. Havuz zemin hazırlığının yapıldığı yere yerleştirilerek diğer aşamaya geçiş yapılır.
3- Aşama : Taş Havuz Tabanının ve Sıhhi Tesisatın Yerleştirilmesi
Prefabrik havuz hazırlık alanına girildikten sonra ekibimiz taş havuz tabanını uygun şekilde yerleştirir ve sıhhi tesisat üzerinde çalışmaya başlar. Taş havuz tabanı ve sıhhi tesisatın yerleştirilmesi işlemini kendi yöntemlerimizle uygun olarak gerçekleştiririz. Böylece prefabrik havuzlarda yaşanabilen çeşitli problemleri ortadan kaldırılır.
4- Havuzun Ayarlanması
Sıhhi tesisat tamamlandıktan sonra havuzun ayarlanması için prefabrik havuz kazılan alana yerleştirilir. Havuzun tam olarak doğru yerde olduğundan emin olmak için gerekli kontroller gerçekleştirilir ve havuzun seviyesi ayarlanır.
5- Aşama : Dolgu ve Su Doldurma
Havuz uygun seviyede olduğunda prefabrik havuzun dışından taşla doldurma işlemine başlanır. Burada dolgu ile suyu aynı anda doldurma işlemi yaparak alandaki basıncı ayarlamak son derece önemlidir. Bu prefabrik havuz yapımında bizim tercih ettiğimiz bir yöntemdir.
Büyük bronzlaşma çıkıntılarına ve raflarına sahip havuz tasarımları genellikle çimento, kum ve sudan oluşan bir bulamaç karışımı olan akışkan dolu adı verilen bir malzeme ile doldurulur. Bu dolgu çıkıntıların altında katılaşır ve sağlamlık sunar.
6- Aşama : Veranda Kurulumu
Prefabrik bir havuzun etrafına sert kaplamalar yerleştirilirken havuz çevresine en az 30m lik beton dökmek gerekir. Ayrıca havuz kabuğunu ve etrafındaki betonu birbirine bağlamak tercih edilmesi gereken yöntemlerden biridir. Bu nedenle havuz ve veranda gibi iki alanı birleştiren bir yapı oluşturulmalıdır.
7-Aşama : Havuzu Kullanma
Prefabrik havuz fabrikadan çıktığı gibi kullanıma hazır hale gelir. Havuzu suyla doldurduktan sonra pompasının ve filtre sisteminin en iyi şekilde çalıştığından emin olmak gerekir. Ayrıca su dengesi kontrol edilmelidir. Prefabrik havuzlarda zeminin ve duvarların fırçalanmasına gerek yoktur.
Prefabrik Havuz Yapımında Kullanılan Malzemeler
Prefabrik bir havuzun imalat ve montaj işlemlerinin içerisine çok fazla şey girer. Bir prefabrik havuzun temelini atmak için prefabrik havuz yapımında kullanılan malzemelerin en iyi şekilde bilinmesi gerekir. Prefabrik havuz yapımında kullanılan malzemeler üretim ve kurulum olmak üzere farklı olurlar.
- Jel kaplama yüzey katmanı
- Paslanmayı ve aşınmayı önlemek için vinil ester reçine,
- Daha fazla güç için gerilme noktalarına dokuma kumaşı
- Ek dayanım için gerilme noktalarına dokuma kumaşı
- Destek için yapısal malzemeler
Bu malzemeler prefabrik havuz üretiminde kullanılırlar. Her birinin kullanım alanı oldukça farklıdır ve her birisi farklı görevleri yerine getirir. Aşamalı olarak incelemek isterseniz prefabrik havuz üretiminde şu aşamalar vardır :
- Jel kaplama malzemesi kalıbın üzerine püskürtülür.
- Vinil ester reçine ile doğranmış fiberglas uygulanır
- Polyester reçine ile doğranmış fiberglas uygulanır
- Ek dayanım için gerilme noktalarına dokuma kumaşı
- Destek için yapısal malzemeler
- Son katmanın oluşması için polyester reçine ile doğranmış fiberglas uygulanır.
- Kalıp kurutulur
- Havuzun kabuğu kalıptan çıkarılır
- Fazlalık olan fiberglas kesilir
- Havuz kabuğunun kalitesi kontrol edilir.
Prefabrik Havuz Modelleri ve Fiyatları
Prefabrik havuz fiyatları birkaç faktöre bağlı olarak değişim gösterir. Genel olarak, prefabrik havuzun maliyeti kullanılacak alanın durumuna, kişisel tercihlerinize ve üretici tarafından kullanılan havuz kabuğu teknolojisine bağlı olarak değişkenlik gösterir.
Prefabrik Havuzun Kurulumu: Bu işi kendiniz yapmak isteyebilir veya kurulumu bize bırakabilirsiniz. Kurulumu kendiniz yapmak istiyorsanız bu iş için gerekli tüm malzemeleri ve araçları satın almış olmanız gerekir. Bu maliyetin azalmasına yardımcı olsa bile doğru kurulum yapmak için pek tercih edilen bir yöntem değildir.
Materyaller : Toprak üstü bir havuz tercih edebileceğiniz gibi toprak altı bir havuz tercihinde bulunabilirsiniz. Birçok üreticiyi ve piyasada yer alan malzemelerin listesini gözden geçirmelisiniz. Piyasada çeşitli malzemeler olduğundan işin bu yönünün kontrol edilmesi prefabrik havuzun toplam maliyetini anlamak açısından önemlidir.
Boyut : Havuzun büyüklüğü ve kullanılacak olan alanın nitelikleri doğru malzemenin seçilmesini sağlar. Prefabrik havuz kurulumu evin mimarisi ile uyumlu olmalıdır. Aksi türdeki yaklaşımlar size herhangi bir kazanç sağlamayacaktır.
Ekler : Temel olarak , eklentiler daha yüksek maliyetler anlamına gelir. Bir ısıtıcı, vakum tipi, pompa , filtre ve ihtiyacınız olan diğer ek durumları koymak demek toplam proje maliyetinin yüksek olmasını sağlayacaktır. Prefabrik havuzunuzdan en iyi şekilde yararlanmak için ek özellikleri iyi bir şekilde seçmeye çalışmalısınız.
Pompa seçerken dikkat edilmesi gereken noktalar
Uygun bir ısı pompası seçerken , sadece gücüne odaklanmamalısınız. Diğer faktörler de önemlidir. Örneğin, bunlar büyük bir metal kutuyu andıran bir pompanın boyutlarıdır.
Kurulum yeri genellikle önceden seçilir, cihazı kuracak ve bakım yapacak kişi için yeterli alan bırakırken, seçilen modelin oraya serbestçe uyduğundan emin olmalısınız.
Dışarıdaki havanın sıcaklığı ile havuzdaki suyun sıcaklığı arasındaki fark ne kadar küçük olursa, ısı pompasının kullanımı o kadar fazla etki verir ve verimliliği artar.
Bazı modellerin otomatik kontrolü, sadece dış sıcaklığı değil, aynı zamanda havuzdaki suyun soğutma oranını ve binanın ısıyı koruma kabiliyetini ( bir kapalı havuzdan bahsediyorsak) dikkate alarak pompayı değiştirmenize izin verir.
Bilinçsiz İlkyardım Yatağa Bağlayabilir
Kazaların önlemediği durumlar ise kaza sonrasında yapılacak ilk yardım büyük önem taşıyor. Öyle ki, bilinçsiz yapılan ilk yardım bazı durumlarda kazadan çok daha hasar verici olabiliyor. Yapılacak ilk müdahalede, kazazedeyi sudan çıkarıp sırt üstü düz bir yere yatırdıktan sonra kalp atımları ve solunumu kontrol edilmeli. Ardından boyun bölgesi boyunluklar sabitlenmeli ve hasta derhal en yarın hastaneye sevk edilmelidir.