Havuz Suyu Neden Yeşile Döner?
26-06-2021
13:33
Havuz Suyu Neden Yeşile Döner?
Renkli su, çirkin bir görüntü yaratır ve havuz yüzeylerinin lekelenmesine neden olur. Renkli havuz suyunun iki ana nedeni vardır; oksitleyici metaller ve yosundur. Bulanık yeşil havuz suyu genellikle yosun kaynaklıdır. Yeşil, kırmızı, kahverengi ve siyah renk ise çözünmüş metallerin neden olduğu durumlardır.
Havuzların düzenli şekilde temizliğinin yapılmaması veya uzun süredir kullanılmamış olması gibi durumlar içindeki suyun yosunlaşmasına neden olabilmektedir. Yosunlaşma ile havuz suyunun rengi de yeşile döner. Tabi daha uzun süre kullanım olmazsa içerisinde fazla biriken yosun tabakaları da olabilmektedir.
Bu gibi durumlarda profesyonel yardımı almak şarttır. Ancak kendinizce çözümler bulmak ve uygulamak isterseniz eğer koruyucu bir kıyafet giyerek aşağıda belirtilen talimatlara uyabilirsiniz.
- Öncelikle havuz kepçesi yardımı ile yüzeyde birikmiş olan kirleri temizleyin.
- Sonra kalan kirlerin dibe çökmesi açısından bir süre kadar beklemede kalın.
- Suyun temizlenmesi adına havuzun pH değerini kontrol edin. Değerin ideal seviyesi 7,2-7,8 arasıdır. Bu değerde değilse havuz suyunun pH değerini ayarlayın.
- Havuza fazla miktarda klor ekleyin
- Sonra havuza şok klorlama uygulayın.
- Klor havuzda yer alan tüm bakteri ve yosunları öldürür.
- Sonra pompayı en az 24 saat kadar çalıştırın
- Tıkanmasını önlemek için de birkaç kez daha temizlemeniz gerekir
- Su temizlenmeye başladığında, havuzun dibinde yer alan kirleri temizlemeye başlayın.
Havuzların düzenli şekilde temizlenmemesi ve uzun süredir kullanılmamış olması gibi etkenler havuz içindeki suyun yeşillenmesine yani yosunlaşmasına neden olur.
Yosunlar havuz suyunun berrak ve şeffaf olan rengini 24 saat içinde bozan, genellikle açık havuzlarda sıkça karşılaştığımız mikroskobik canlılardır. Yüzme havuzlarında sıkça karşılaşılan ve havuz sahiplerinin paniklemesine sebep olan bir türdür.
Özellikle villa ve müstakil ev bahçelerinde bulunan yüzme havuzlarında görünen yosun, havuz sahiplerini yeşil havuz nasıl temizlenir sorusuna cevap aramaya yönlendirir.
Havuz yeşil rengini aldıysa başlı başına bir mikrop yuvası haline geldiğinin açık bir göstergesidir.
Yosun doğal yollarla oluşsa da havuz içinde hoş bir görüntü oluşturmaz. Barındırdığı enfeksiyon ve bakteri nedeniyle kirli görüntünün dışında, kötü bir koku yaymaktadır.
Havuzun yeşillenmesine yani yosunlaşmasına sebep olan yosun tamamen hijyen ve bakım eksikliğinden kaynaklanmaktadır. Genellikle havuz etrafındaki çim ve yeşillik alanlardan oluşmaya başlayarak tüm havuzu kaplayacak hızda üreme özelliğine sahiptir.
Havuz suyuna tek bir yosun düşmesi çoğalarak üremesi ve yerleşmesi için yeterlidir. Acil olarak temizliği yaptırılmadığı ve önemsenmediği takdirde büyük bir sorun haline gelecektir. Temizliği yapılmayan havuzlarda karşılaşılan bakteri ve enfeksiyon riski yeşil havuzlarda daha fazladır.
Bu nedenle havuz temizliği, yeşil havuz sorunuyla karşılaşmamak için aksatılmamalıdır.
Yeşil havuzun kullanılmıyor olması enfeksiyon yaymayacağı anlamına gelmemektedir. Bu nedenle havuz ne kadar kullanılmıyor olsa da havuz temizliği yaptırılmalı ve enfeksiyon yayılmasına neden olunmaması gerekmektedir.
Yosunların yeşil,sarı ,siyah gibi birçok çeşidi vardır. En bilineni serbest yüzen yeşil yosun, zararsız ve kontrolü en kolay türdür. Sarı ve siyah türleri havuz duvarlarına yapışan ve temizlenmesi güç olan türlerdir.
Yeşil havuz temizliği, yosunların arındırılması oldukça zor işlemler olduğu için daha uzun sürmektedir ve titizlikle yapılması gereken bir işlemdir.
Havuzların tekrar yeşillenmemesi yani yosunlaşmaması, yosunun temizlenmesi ve tekrar oluşmaması için dikkatli bir planlama yapılması gerekir.
Havuz dibine yerleşmiş olan yosunları görebilmek ve öncelikle yeşil havuz yüzeyindeki pislikler havuz kepçesi ile temizlenmelidir. Bu süreçte filtreler çalıştırılmamalıdır, aksi takdirde havuza yerleşmiş olan yosunlar filtreyi tıkayacaktır ve daha zahmetli işlem haline gelecektir.
Dipteki tortu, eğer filtrasyon sistemi uygunsa boşaltma giderine atılmalıdır ve havuz içindeki suyun pH değeri kontrol altında tutulmalıdır.
Yosunlar dezenfektanları engelleyerek etkinliklerini azaltır ve havuzun klor ihtiyacını arttırırlar. Filtre sistemini tıkar ve kokuya neden olurlar. Ayrıca suda çözülmüş karbondioksiti alarak pH seviyesinin yükselmesine sebep olurlar.
Bu durumda klor bakımından oldukça eksik kalmış olan havuzda, yosunların karşı koyamadığı tek kimyasal olan klor kullanılarak, dezenfekte işleminde etkili sonuçlar sağlanabilecektir. Klorlama işlemleri temel klorlama ve şok klorlama olarak uygulanması gereken, doğru yöntem ve teknik gerektiren işlemlerdir.
Netsa Havuz , uzman ve eğitimli ekipleri ile doğru yöntem ve tekniklerde hizmet sunmaktadır. Yeşil havuz nasıl temizlenir sorusuna doğru yöntem ve teknik ekiple hizmetinizdeyiz. Cevap için lütfen iletişime geçin.
Yeşil Havuz Nasıl Temizlenir hakkında detaylı bilgi ve talepleriniz için Netsa Havuz Marmaris ile iletişime geçerek , profesyonel ekibimizden destek talep edebilirsiniz.