HAVUZ MOTORU NEDİR ?

16-08-2024 12:36
HAVUZ MOTORU NEDİR ?
HAVUZ MOTORU NEDİR?

Havuzdaki suyun giriş enerjisinden daha fazla çıkış enerjisi yaratarak , suyun devir daimini ve bu sayede filtreleme , boşaltma ve çevrim gibi işlemlerin yapılabilmesi için havuz suyunu hareketlendirmeyi sağlar. 

Bu tür pompalar drenaj pompaları gibi derinden su çekme gibi bir yeteneği yoktur. Havuz pompasının konumu mutlaka havuz su yüzeyinin altında olmalıdır. Mümkünse havuz tabanı seviyesinde olmalıdır. Bu sayede havuz devirdaim motoru çalışmazken bile su doğal akışı ile pompa sepetine dolabilir. Yoksa havuz pompası çalıştığında su yerine hava emecek ve tesisata hava pompalayacaktır. Bu da hem havuz filtresi hem de bağlantı ekipmanlarının basınç nedeni ile zorlanmasına , sirkülasyon pompasınında kuru çalışması nedeniyle zarar görmesine sebebiyet verecektir.  

HAVUZ MOTORU ALIRKEN NELERE DİKKAT ETMELİYİM ?

1- HAVUZ BOYUTU : Havuz pompasının debi hızı , havuzunuzun boyuna uygun olmalıdır. Daha büyük bir havuz , daha yüksek bir debiye ihtiyaç duyar. 

2- HAVUZ TİPİ : Havuz tipi de önemli bir faktördür. Ev veya ticari tip havuz pompaları farklılık gösterir.

3- FİLTRE TÜRÜ : Havuz pompası ve filtre türü birbirine uyumlu olmalıdır. Filtre sistemini düzenli olarak temizlemek gerekir. 

4-  DAYANIKLILIK VE MALZEME KALİTESİ : Havuz Pompaları dış ortam koşullarına sürekli maruk kaldıkları için dayanıklı ve kaliteli malzemeden yapılmış olması önemlidir.

5- BÜTÇE : Bütçe önemli bir faktördür. Fakat ucuz bir pompa seçimi , ileride enerji verimliliği ve dayanıklılık açısından size yüksek maliyetler çıkarabilir. 

Havuz motoru genellikle hp ( beygir gücü) veya kW olarak sınıflanır. Bir havuz pompasının saatte ne kadar basabildiğini de gösterir. 

Hazırda bir havuz filtreniz var ise ; mutlaka filtrenizin karşılayabildiği debiye uygun havuz devirdaim pompası seçmeniz gerekir. 

Pompa seçimi yaparken satıcınızdan destek almayı unutmayın.

HAVUZ POMPASI ÇALIŞIRKEN NELERE DİKKAT ETMELİYİZ ?

1- Havuz devirdaim motoru kesinlikle susuz çalıştırılmamalıdır
2-  Çok yollu vana konumları değiştirilirken havuz pompası mutlaka kapalı durumda olmalıdır. 
3- Havuz pompası çalıştırılırken basma (çıkış) ve emme vanası - pompa bakımı gerektirecek durumlar dışında kapatılmamalıdır !!!!!
4- Pompanızı kuru ve taze hava sirkülasyonun olduğu bir yere yerleştirmeniz pompa motorunun soğumasını kolaylaştırır. Kapalı alana yerleştirilen pompalar kendi üzerinden geçen sıcak havayı tekrar motora vereceği için motor soğumaz ve hasar görebilir. 
5- Çalışmakta olan havuz pompasında ön filtrenin şeffaf kapağından bakıldığında , hava kabarcıkları ve hava boşluğu görülmemelidir. Gözlemleniyorsa tesisatın bir noktasında hava emişi var demektir. Havuz mekanik teknisyenine başvurmanız gerekir.

0,25 hp pompa  350mm filtre 
0,33 hp pompa  350mm filtre
0,50 hp pompa  500mm filtre
0,75 hp pompa  620mm filtre
1,00 hp pompa  650mm filtre
1,50 hp pompa  800mm filtre
2,00 hp pompa  950mm filtre
3,00 hp pompa  1050mm filtre

Blog Etiketleri :
IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.