Havuz Isı Pompası

27-09-2021 16:23
Havuz Isı Pompası
Isı pompaları, elbette ısıtma sistemleri alanındaki en iyi icatlardan biridir. Kelimenin tam anlamıyla, neredeyse serbest enerjiyi doğrudan havadan, topraktan veya sudan çıkarmayı mümkün kılar. Havuz için bir ısı pompası kullanırsanız, suyu ısıtma maliyeti önemli ölçüde azaltılabilir.
 
Suyu ısıtmak için ısı üretmek amacıyla" yeşil" enerjiyi kullanmak için en iyi modeli nasıl seçeceğinizi nasıl seçeceğinizi anlatacağız. Tanıma için sunulan makale, sistemin prensibini ayrıntılı olarak ortaya koymaktadır. Burada ünitenin nasıl monte edileceğini, bir ev ortamında düzgün bir şekilde nasıl çalıştırılacağını öğreneceksiniz. 
 
Böyle bir pompa nasıl çalışır? 
 
Enerji her yerdedir, bizim için aşırı soğuk görünen nesnelerde bile. Sadece bu enerjinin potansiyeli düşüktür. Isı pompaları, onu ortamdan çıkarmanıza ve yüksek potansiyelli enerjiye dönüştürmenize izin verir. Bu durumda termal enerji ısıtma için kullanılabilir.
Ancak ısı pompaları, buzdolapları gibi, Carnot prensibiyle çalışır. Buzdolabı, soğutma etkisi yaratmak için termal enerjiyi odadan çevredeki alana aktarır, daha sonra ısı pompası ters yönde çalışır. 
Böyle bir sistem iki ana parçadan oluşur-iç ve dış, aralarında bir kompresör ve bir evaporatör vardır. Böylece, soğutucu dışarıda bulunan bir boru sisteminden dolaşır. Aynı zamanda, pompanın tipine bağlı olarak, dünyanın büyük bir bölümünde, suda veya havada dağıtılan enerjiyi emer. 
Daha sonra soğutucu, soğutucu akışkanla doldurulmuş evaporatörün odasından geçer (genellikle freon) Soğutucu çok düşük bir sıcaklıkta kaynar. Düşük potansiyele sahip termal enerji ile temas ettiğinde ısıtılır, gaz halinde olur ve kompresöre girer. 
Burada gaz ısınır ve kondensere gider. Daha sonra soğutucu tekrar sıvı durumuna gönerek soğur ve topladığı ısı dahili ısıtma sistemine girer yani evin ısıtma sisteminde veya bu durumda havuzda döngü birçok kez tekrarlanır. 
 
Tabii ki, böyle bir sistemin, yani pompalama birimlerinin çalışması için, sistemin çalışamayacağı belirli bir miktarda elektriğe ihtiyaç duyulacaktır. 
Ancak, bir ısı pompası için gereken elektrik miktarı, suyu bir elektrikli ısıtıcı ile doğrudan ısıtma maliyetinden yaklaşık dört kat daha azdır. Elektrik için 2,5 kW'tan daha az güç tüketen ısı pompası, 10kW 'tan fazla termal enerji üretebilir. 
 
Uygun bir sistem nasıl seçilir? 
 
Isı pompasının tasarım özellikleri, diğer su ısıtma sistemlerinden daha yüksek neme dayanıklı olmasını sağlar. Ama doğru olanı seçmelisin ısı pompası tipi, yani düşük dereceli termal enerji kaynağını belirler. 
Ortam sıcaklığı ne kadar kararlı olursa, ısı pompası o kadar verimli olur. Dünya bu açıdan en iyi seçenek olarak kabul edilir , ancak pratik uygulama bir dizi zor koşulun yerine getirilmesini gerektirir. 
Geniş bir arsa ve büyük ölçekli toprak işleri alacaktır. Suyun dolaştığı borular toprağın kalınlığına yerleştirilmek zorunda kalacaktır, bu gereksinimi karşılamak için her zaman mümkün ve uygun değildir. 
Yerden suya ısı pompaları havuzlar için nadiren kullanılır. 
Su bir enerji kaynağı olarak kullanıldığından, bir su ısı pompası düzenlemek biraz daha kolaydır. En iyi seçenek yakındaki bir su kütlesidir : bir gölet, göl, nehir vb.
 
Tüm arazi sahiplerinin bu tür kaynaklara erişimi yoktur. Soruna daha uygun bir çözüm, su borularını kuyuya indirmektir. Bu alanın ek bir su kaynağı inşa etmesi gerekebileceği anlamına gelir. 
 
Hava kütlelerinde harcanan enerjiyi tüketen bir ısı pompası kurmak için daha az zaman ve çaba gerekecektir. Yoğun hava değişimini organize etmek için güçlü fanlar kullanılır. Boruları toprağa döşemek veya yeni bir kuyu açmak için de gerekli değildir. 
 
 Tabii ki, bir hava ısı pompası ile ısıtmanın verimliliği, toprak veya su gibi kararlı enerji kaynakları kullanmaktan biraz daha düşük olabilir. Ancak, yıl boyunca değil, ilkbahardan sonbahara kadar sezon boyunca kullanım için model idealdir. Sitelerdeki havuzların çoğu bu dönemde kullanılmaktadır. 
 
Isı pompası, örneğin elektrikli ısıtma gibi diğer ısıtma sistemleriyle birlikte de kullanılabilir. Bir evi ısıtmak için, bu modeller bazen bir gaz veya elektrikli kazan ile birleştirilir. Bu, özellikle sert iklime sahip bölgelerde uygundur, çünkü -20 derecenin altındaki sıcaklıklarda ısı pompalarının verimliliği keskin bir şekilde azalır. 
 
 Bir ısı pompasının herhangi bir endüstriyel modelinin bir özelliği yüksek fiyatıdır. Böyle bir cihazı kendiniz oluşturursanız maliyetleri düşürebilirsiniz. Bu çok zor bir iş değil, birçok zanaatkar başarıyla başa çıktı.  Ancak endüstriyel modeller daha güvenilir, daha verimli yönetilmesi daha kolaydır. 
 
İncelemelere göre, bir ısı pompasının endüstriyel modelinin yüksek maliyeti , çalışmanın ilk birkaç yılında ve bazen sadece birkaç ay içinde karşılıyor. Aynı zamanda, gücü nesnenin ısı gereksinimlerine tam olarak karşılık gelen bir model seçmek çok önemlidir. 
 
Doğru ısı pompasını gücüne göre seçmek için, cihazın kurulacağı havuzun ısı kaybını belirlemek gerekir. 
 
 Havuz durumunda şunları göz önünde bulundurmalısınız: 
 
  • havuzun bulunduğu yer;
  • havuzun kullanılabilirliği ve güvenirlilik derecesi;
  • banyo kabı hacmi ;
  • başlangıç su sıcaklığı ; 
  • optimal yüzme suyu sıcaklığı;
  • su sıcaklığındaki değişikliği etkileyen ek faktörlerin varlığı : kapalı bir binada hava ısıtma, klima vb.
 Pompa kapasitesi, havuzdaki ısı kaybının %30 daha yüksek olmalıdır. 
 
 Bu hesaplamalar oldukça spesifiktir, onları bir uzmana emanet etmek daha iyidir. Isı pompalarının imalatında veya satışında yer alan deneyimli profesyonellerden faydalı tavsiyeler alınabilir. Bir ısı pompası seçerken cihazın ısı eşanjörünün kapasitesi hakkında bilgi de yararlı olacaktır. 
 
 Bu gösterge, havuzdaki suyun belirli bir süre ısıtılması için termal enerji tüketimine yansıtır.  
 
POMPA SEÇERKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN NOKTALAR 
 
Uygun bir ısı pompası seçerken, sadece gücüne odaklanmamalısınız. Diğer faktörler de önemlidir. Örneğin, bunlar büyük bir metal kutuyu andıran bir pompanın boyutlarıdır. 
Kurulum yeri genellikle önceden seçilir, cihazı kuracak ve bakım yapacak kişi için yeterli alan bırakırken, seçilen modelin oraya serbestçe uyduğundan emin olmalısınız. 
Dışarıdaki havanın sıcaklığı ile havuzdaki suyun sıcaklığı arasındaki fark ne kadar küçük olursa, ısı pompasının kullanımı o kadar fazla etki verir ve verimliliği artar. 
Bazı modellerin otomatik kontrolü, sadece dış sıcaklığı değil, aynı zamanda havuzdaki suyun soğutma oranını ve binanın ısıyı koruma kabiliyetini ( bir kapalı havuzdan bahsediyorsak) dikkate alarak pompayı değiştirmenize izin verir. 
 
Çalışma sırasında ısı pompası titreşir ve ses çıkarır. Sitede daha az gürültü, daha iyi. Satın almadan önce, çeşitli ısı pompası modellerinin yaydığı gürültü seviyesini değerlendirmenin bir yolunu bulmalısınız. 
 
Ünitenin maliyeti, otomatik bir kontrol ünitesinin varlığından önemli ölçüde etkilenebilir. Fonlar izin veriyorsa, bu modern ve kullanışlı eklentiden vazgeçmeyin. İlk olarak , otomasyon ekipman kullanımı sırasında konforu arttırır, çünkü onu açmak, ayarlamak, kapatmak vb. İçin sürekli dikkatinizin dağılmasına gerek yoktur. 
İkincisi, cihazın otomatik modda çalışması, çalışma kaynağını önemli ölçüde arttırır, yani hizmet ömrü. Ancak hasar hala mümkündür. Isı pompasının çalışmasıyla ilgili sorunları en aza indirmek için, cihazın garanti servisi için doğru şekilde yürütülen belgelerin kullanılabilirliği yardımcı olacaktır. 
 
Bununla birlikte, mühür ile resmi formun varlığı yeterli değildir. Bazen satıcılar , garanti onarımlarının sadece kurulum alanından yüz km uzaklıkta bulunan uzman bir işletme tarafından gerçekleştirildiği konusunda mütevazi bir şekilde sessizdir.
 
Ayrıca cihazın onarım için yurt dışına gönderilmesi gerekti. Bu tür garanti hizmeti, sahibini aylarca sürdüğü için son derece elverişsizdir. Ev aletlerini kolayca onarabilen ustalar, seçilen modeldeki cihazın özelliklerini inceleyebilir ve yedek parçalara önceden erişebilir. Gerekli parçalar yakınlarda bir yerde yoksa, bunları özel olarak sipariş etmeniz, uzun teslimat için ödeme yapmanız vb. ihtiyatlılık bu tür problemlerden kaçınmaya yardımcı olacaktır. 
 
CİHAZIN MONTAJ ÖZELLİKLERİ 
 
Bir havuz için bir ısı pompası bağlama prosedürü, belirli bir modelin özelliklerine bağlıdır. Bu nedenle, çalışmaya başlamadan önce üreticinin talimatlarını dikkatlice incelemeli ve içinde belirtilen gerekliliklere ve tavsiyelere tam olarak uymalısınız. Genellikle, endüstriyel modeller önceden monte edilmiş olarak ve kurulum için gerekli bir dizi bileşenle teslim edilir. 
 
Bağlantı sırasında , bir çift boru takmanız ve güç sağlamanız gerekir. Isıtıcı, filtreleme sisteminden sonra ve klorlayıcının önünde yer alacak şekilde havuz bakım sistemine monte edilir. 
 
Ekipman kurmak için doğru yeri seçmek çok önemlidir. Genellikle havadan suya ısı pompası bir klima split sisteminin dış ünitesini anımsatan etkileyici boyutların bir toplamıdır. 
 
 Bu tür ekipmanların kurulum yeri aşağıda gereksinimleri karşılamalıdır: 
  • iyi havalandırma
  • hava kütlelerinin hareketine engel olmaması;
  • açık alevden ve diğer ısı kaynaklarından uzaklık;
  • dış çevre faktörlerine karşı koruma : yağış, yukarıdan düşen kalıntılar, vb..
  • Bakım ve gerekli onarımlar için kullanılabilirlilik 
Çoğu zaman , ısı pompası bir gölgelik altına monte edilir. Ek koruma için bir çift yan duvar monte edebilirsiniz, ancak fanlar tarafından zorlanan hava akışına müdahale etmemelidir. 
 
Pompa metal bir çerçeveye monte edilmiştir. Taban kesinlikle yatay olmalıdır. Bu, cihazın çalışması sırasında titreşim ve gürültü gibi sorunları en aza indirecek ve cihazı arızalardan koruyacaktır. 
 
Isı pompasını monte ederken ve sisteme bağlarken, tüm elemanlarının temiz olduğundan emin olmak önemlidir. Bağlantının yapıldığı boruların iç yüzeyini kontrol etmek zarar vermez. 
 
Suyun dolaştığı tüm boru bağlantıları dikkatlice kapatılmalı ve sızıntı açısından kontrol edilmelidir. Isı pompasının çalışması sırasında sistemin geri kalanına iletilmesi sırasında titreşimi önlemek için , esnek hortumlar kullanarak bağlantı seçeneğini dikkate almak mantıklıdır. 
 
Isı pompasına güç sağlamak için özel dikkat gösterilmesi gerekecektir. Tüm yangın güvenliği gerekliliklerini dikkate alarak elektrikli ekipmanların kurulum kurallarına tam olarak uymalıdır. 
 
Havuzun yakınında genellikle yüksek bir nem seviyesi korunur ve su ile elektrik teması olasılığı önemli ölçüde artar. Bu nedenle, elektrik temas noktalarının her yerini dikkatlice yalıtmak ve ayrıca nem ile olası temastan korumak gerekir.  
 
Isı artışına yanıt veren sensörlerle  donatılmış ısı pompasını güç kaynağına bağlamak için devreye devre kesicilerin dahil edilmesi zorunludur. Mevcut sızıntıyı önleyen koruyucu cihazlar da gereklidir. 
 
Tüm iletken düğümler hatasız topraklanmalıdır. Hem güç hem de kontrol kablolarını bağlamak için özel terminal bloklarına ihtiyacınız olacaktır. Üreticinin talimatları genellikle, ekipmanı güç kaynağına bağlayabileceğiniz elektrik kablolarının gerekli enine kesitini belirtir. 
 
Bu verilere uyulmalıdır. Kablo kesiti önerilenden fazla olabilir, ancak daha az olamaz.

 

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.